Erik Dahlbergsgymnasiet
facebook
Jönköping kommun
Program
twitter
instagram

ED-elev med i vinnande kemilandslag

Under 20-29 juli deltog ED-eleven Martina i den internationella kemitävlingen Kemiolympiaden 2015 i Baku, Azerbadjan. Där det svenska landslaget knep en bronsmedalj.

Martina var i tävlingen en del av det svenska kemilandslaget, som bringade hem en bronsmedalj från tävlingen. Per Lindgren, som är en av ED:s kemilärare, deltog i olympiaden i rollen som en av lagledarna för det svenska landslaget.

Svenska kemilandslaget bestod, förutom av ED:s Martina Olsson (Jönköping), av Fredrik Similä (Linköping), Rasmus Svensson (Borås), Patric Rajala (Stockholm).

Kemiolympiaden 2015 (ICho)länk till annan webbplats är den 47:e i ordningen och Sverige har varit representerade 42 gånger totalt. Antal deltagarländer var i år 75 st. Varje nationslag består av fyra elever som får vara högst 19 år och som inte får ha påbörjat universitetsstudier. 

Svenskarna genomförde ett träningsläger på Chalmers i juni månad för att komma väl förberedda till Kemiolympiaden. Själva tävlingen inleddes med ett experimentellt prov följt av ett teoretiskt prov några dagar senare. Båda proven var omfattande och ungdomarna fick arbeta hårt under den 5 timmar långa provtiden. 

I många av de deltagande länderna har deltagandet i en kemiolympiad ett stort meritvärde, där goda resultat ger prestigefulla stipendier för högre studier.

Stort grattis, Martina!

Dela p Facebook Dela p Twitter Pusha sidan Dela p Myspace Kom ihÂg sidan
Jönköpings kommun, utbildningsförvaltningen
Telefon 036-10 50 00

Ansvarig
Göran Isberg

Synpunkter på webbplatsen
Om cookies
Till www.jonkoping.selänk till annan webbplats