Erik Dahlbergsgymnasiet
facebook
Jönköping kommun
Program
twitter
instagram

Föreläsning av Leon Rytz som överlevde förintelsen

På söndag är det Förintelsens minnesdag. Idag har flertalet klasser lyssnat på Leon Rytz som besöker ED. Leon är en av dem som överlevde Förintelsen.

Liten kort biografi om Leon Rytz kan ni läsa nedan. Texten är hämtad från Judiska Museet (länk till texten + en videointervju finns längs ner på sidan).

Leon Rytz föddes 1927 i Warszawa, och hamnade tillsammans med sin familj i Warszawas getto hösten 1940 när gettot etablerades av nazisterna. 1942 deporterades Leon till Majdanek och därefter till Treblinka. Mot alla odds lyckades han fly från förintelselägret Treblinka och anslöt sig till en grupp partisaner, men tvingades senare fly även från dem. Under resten av kriget passerade Leon ett stort antal koncentrations- och arbetsläger. Strax efter kriget hamnade han tillsammans med många andra befriade fångar på en förläggning mellan Hamburg och Lübeck. Där träffade Leon en svensk sjuksköterska som smugglade med honom på en av båtarna som anlände till Helsingborg. Leon kom småningom att ingå i en av Jewish Agency organiserad kibbutz, vars medlemmar skickades till Skåne för att arbeta inom lantbruket. I början av 1946 förflyttades de vidare till Borås, där textilindustrin var i stort behov av arbetskraft.

Dela p Facebook Dela p Twitter Pusha sidan Dela p Myspace Kom ihÂg sidan
Jönköpings kommun, utbildningsförvaltningen
Telefon 036-10 50 00

Ansvarig
Göran Isberg

Synpunkter på webbplatsen
Om cookies
Till www.jonkoping.selänk till annan webbplats