Jönköpings kommun

Inflytande och förväntningar

Som elev ska du kunna påverka din skolvardag tillsammans med dina lärare. Det handlar till exempel om lektionernas upplägg och innehåll samt vilka arbetssätt som används. Likaså är det viktigt att du som elev vet vilka förväntningar som sätts på dig samt vad du kan förvänta dig av ED:s lärare.

Elevinflytande

För att du som elev ska kunna påverka hur din tid på ED blir ges du möjlighet att genom dialog i gruppen, tillsammans med undervisande lärare, göra en planering av verksamheten. Extra viktigt är att du ska kunna ha ett stort inflytande över ditt egna lärande. Du har även möjlighet att delta i ED:s olika demokratiska processer om vilka du kan läsa mer om nedan.

Mentorstid
På mentorstiden kan du och din klass behandla frågor av gemensamt intresse för er, såsom planering och uppföljning av klassens arbete eller arbetsmiljö. Mentorstiden kan även användas till att utföra olika tematiska arbeten eller jobba med värderingsövningar.

Matråd
I matrådet kan du, tillsammans med kökschefen, diskutera och tycka till om skolans mat. Du får även information om saker som rör ED:s restaurang och café.

Elevprogramråd
Vid elevprogramrådet diskuteras, tillsammans med rektor, saker som tagits med från klassernas mentorstider. Det kan röra saker som ska hända på ED eller ditt program, men även frågor om hur du mår som elev på ED.

Programråd
Programrådet hålls tillsammans med rektor och branschföreträdare för VF och VO. Här diskuteras saker som händer på programmet och som rör den bransch som är knuten till ditt program.

Skyddsombud
För att värna om din och andra elevers fysiska och psykosociala arbetsmiljö så utbildar vi elevskyddsombud (en elev/klass) samt elevhuvudskyddsombud (tre elever). Utbildning sker via utbildningsledaren på ED i samverkan med UBF:s arbetsmiljöstrateg.

Elevkår
Träffas med gymnasiechefen en till två gånger per termin. I övrigt hålls regelbundna möten under terminen. Elevkåren är en fristående organisation från skolan med demokratiskt valda elevrepresentanter.

Som elev på ED kan du alltid fråga din mentor om stöd ifall du vill vara med och påverka, men upplever att du inte fått chansen.

Förväntningar på elever och vårdnadshavare

Precis som du som elev har förväntningar på din skolgång och din skola, har även personalen på Erik Dahlbergsgymnasiet förväntningar på dig. Dessa bygger på ömsesidig respekt och en gemensam strävan efter en trygg och lärorik skolmiljö.

Vi förväntar oss att du som elev:

  • Visar respekt – Du bemöter lärare och andra elever med respekt, precis som vi förväntar oss att lärare gör gentemot dig.
  • Håller tider och är förberedd – Du kommer i tid till lektionerna och har tagit del av relevant information på Vklass och/eller Teams. Du har även med dig rätt material, inklusive din dator.
  • Är engagerad och fokuserad – Under lektionerna gör du ditt bästa utifrån din egen förmåga och är aktivt deltagande.
  • Tar ansvar för ditt lärande – Du använder de resurser som erbjuds, exempelvis resurstiden, och meddelar läraren om du behöver extra stöd eller om något kan förbättras.
  • Söker upp läraren vid behov – Om du behöver individuellt stöd eller samtal med en lärare tar du själv initiativ till detta.

Vi förväntar oss att du som vårdnadshavare:

  • Stöttar eleven i skolarbetet och uppmuntrar till ansvarstagande.
  • Tar del av skolans information, exempelvis via Vklass.
  • Håller kontakt med mentor eller rektor vid behov för att främja elevens utveckling och välmående.

Genom att vi tillsammans tar ansvar för vår del skapar vi en skola där alla kan trivas och utvecklas!

Förväntningar på Erik Dahlbergsgymnasiets lärare

Erik Dahlbergsgymnasiets cirka 120 lärare är engagerade, kunniga och håller sig uppdaterade inom sina ämnesområden genom kontinuerlig omvärldsbevakning. Skolan samarbetar aktivt med Jönköping University samt olika branscher via programråd för våra yrkesprogram, allt för att stärka undervisningens kvalitet och relevans.

Vi förväntar oss av dig som lärare att du:

  • Visar respekt och engagemang – Du bemöter elever med respekt, precis som vi förväntar oss att elever gör gentemot dig. Du är positiv, entusiastisk och möter varje elev med höga förväntningar.
  • Skapar en god studiemiljö – Du arbetar aktivt för studiero i klassrummet, använder digitala verktyg i undervisningen och ser till att relevant information och arbetsmaterial finns tillgängligt på Vklass.
  • Ger tydlig och rättvis feedback – Du lyfter fram elevernas styrkor, ger kontinuerlig och konstruktiv återkoppling samt är transparent kring bedömning och betygssättning, särskilt vid grupparbeten. Eleverna ska ha inflytande över sitt lärande, exempelvis genom kursutvärderingar.
  • Planerar och genomför strukturerad undervisning – Du är kunnig inom ditt ämne och skapar varierade och välplanerade lektioner. Kursmålen och förväntningarna ska vara tydliga för eleverna under hela kursens gång.
  • Finns tillgänglig för individuellt stöd – Du tar dig tid för enskilda samtal med elever vid behov för att stötta deras lärande och utveckling.

Genom att vi alla tar ansvar för vår del skapar vi en skolmiljö där både elever och lärare kan nå sin fulla potential!