Vård- och omsorg
Vård- och omsorgsprogrammet (VO) vänder sig till dig som vill arbeta inom hälso- och sjukvård, psykiatri, äldreomsorg eller med personer som har funktionsnedsättning. Efter utbildningen kan du börja jobba direkt eller fortsätta studera inom högskola eller yrkeshögskola.
På VO får du en utbildning som ger dig kunskaper och färdigheter i vård och omsorg. Du lär dig om hälsa, funktionsnedsättning, omvårdnad, pedagogik och psykologi. Utbildningen utgår från en människosyn, som betonar alla människors lika värde. Du får en förståelse för människors olika behov och hur du bemöter människor på ett yrkesmässigt sätt samt vilken betydelse livsstilen har för hälsan. Några av de kurser du kommer läsa är Omvårdnad, Funktionsförmåga och funktionsnedsättning, Hälso- och sjukvård och Social omsorg.
För att ge dig ett helhetsperspektiv varvas praktiska och teoretiska övningar i utbildningen. En del av utbildningen kommer du att utföra på en arbetsplats — kallas arbetsplatsförlagt lärande (APL). Under de tre åren ingår 18 veckor APL inom kommunens och regionens olika verksamheter.
Målet är att du efter avslutad utbildning ska vara eftertraktad och attraktiv på arbetsmarknaden, vill du däremot studera vidare finns det även möjligheter till detta.
Borka, Jon (fr. 23/9)
Rektor
Vård- och omsorgsprogrammet
Yrkesintroduktionsprogrammet
036 - 10 52 06
Nicklasson, Stefan
tf. rektor Vård- och omsorgsprogrammet &
Yrkesintroduktionsprogrammet
Gymnasiechef
036 - 10 65 79